oza...

Zgomot surd de metal. Zdrangane cristalin, seamana cu o baba stirba care zambeste, iti dai seama ca e binevoitoare, dar e atat de hidoasa, iar crustatiile din piele par sa fie ascunzatori labirintice pentru demoni mici, care tasnesc viclean. Usor umed, rece, infioratic, lucios, alunecos, molatec.
Vreau sa fiu o za metalica, de fapt vreau sa fiu doua zale metalice legate. Sa alunec usor, cand pe o za, cand pe alta, sa nu pot sa ies, sa ma dezbin.
Sunt doua zale.
O za mai mica si una mai mare.
Pe o za o chema Z, si pe cealalta A. Sunt strigata ZA.
Cineva ma intreaba,: De unde vine iti vine numele?
Eu ii raspund: Numele imi vine firesc, numele imi vine cand ma chem., cand am nevoie sa ma aud, cand ma strig. Numele imi vine greu, cand ploua afara, nu-i plac baltoacele, si vine jilav, ragusit. Numele vine plans, cand il zgarii pe sprancene, si numele vine vesel cand il gadil in ureche..il suflu in trepte.
Numele nu vine cand il tip.
Nu la asta ma refeream, imi zice Cineva-ul. Ce insemna numele tau?
Nu inseamna nimic. Il am, ca sa nu ma uit si ca sa nu ma uiti. Sunt doar 2 zale, ce pot sa insemn?
Intr-o zi m-am agitate pana peste poate si Z s-a desprins. Mi-a soptit speriat, ca nu mai face fata stresului. Si a plecat. Ce e o ZA, fara Z?
Z neunit fiind, n-a razbit. A stat zgribulit, ca o curba inclestata, neputandu-se lipi la loc. Nu si-a mai atins capatul, a ruginit si a ramas paralizat. O sarma indoita, asa i-a zis un lant lucios, care se tara tantos, prin mahala.
Z n-a suportat insulta.
“A” fost lipit postmortem. “A” a venit tarziu.
Eu n-am mai vrut sa fiu o zA, daca n-am reusit sa fiu ZA. L-am pus pe A in sertar.
De dimineata l-am scapat. A tipat usor. Cand l-am atins, m-a muscat de mana. Se desprinsese singur. A zic ca vrea sa se opreasca la un moment dat, sa-si gaseasca capatul.
L-a gasit si s-a intristat.
L-am pus la loc in sertar, a cantat Heavy metal toata dupa-amiaza. O za hard-metalica…

P.S. “Bine, e atunci cand ti-e bine?”