"Das ist ein Unikum!"



Unicum e o combinatie de 40 de ierburi, digestiv preparat mereu dupa aceeasi reteta secreta si unica. Sticla balonata langa alta sticla la fel de balonata, cu aceeasi eticheta geometrica, simpla, o cruce cu brate egale sau un x beat, incercand sa-si gaseasca echilibrul sau priponit perpendicular pentru un ragaz.

Bautura in sine - sau Sinele bauturii – e unica, dar fiecare sticla e identica celeilalte tocmai pentru a asigura identitatea si singularitatea ce au consacrat-o. Nu e permisa diversitatea unicului.

Dar cum? Multe orgolii umane si ascutite ar sari intrigate sa riposteze. Dar exista diversitate a unicului, nu a aceluiasi unic. Sau poate a aceluiasi unic desprins in mici alte bucati unice in si prin insele.

Subiectivitatea si egourile aprinse ale specie umane, unice prin definitie, vin sa spulbere conceptul de diversitate a unicului. Pentru ca fiecare exponent al speciei se considera unic.

Sa presupunem ca specia e un glob mare, rece, de sticla. Specia trebuie raspandita uniform peste un alt glob mare. Solutia: spargem globul de sticla in bucati peste celalalt glob. Fiecare bucata a globului unic e unica, dar nu exista ca entitate de sine statatoare, ci numai prin constiinta si existenta intregului. In practica nu se intampla acest lucru, deci presupunerea nu e intocmai valida, de unde rezulta ca globul e de fapt de lut.

Cum poti sa desprinzi un glob de lut?

Trebuie sa rupi bucati din el, dar aceste bucati nu mai sunt unice, pentru ca rupandu-le ele se modeleazaă dupa globul-mama de lut. Usor, si intrinsecul formatiunilor minuscule se va perverti, iar carnea pamantului va fi deopotriva una. Toate bilele maleabile vor recrea lumea pe baza imaginilor propriilor notiuni, fireste notiuni, impartasite si de celelalte bile. Asa ca mircrocosmosul de lut extins va consta in mici numitori comuni ai culturii globului fecundator. Are loc manjirea unicitatii prin imitatie, atribut nativ in modelul actual.

Si totusi cu fiecare inghititura de Unicum iti zici "Das ist ein Unikum!" Pacat ca nu se intampla acelasi lucru cu fiecare mica bila, rostogolindu-se agitata pe podeaua universului si contopindu-se cu o alta, in incercarea de a reface structura arhetipala.